Constructieberekening draagmuur

Draagmuur verwijderen

De constructieberekening is van groot belang wanneer u overweegt om een draagmuur (gedeeltelijk) te laten verwijderen. De constructieberekening is van belang voor het aanvragen van een omgevingsvergunning. Deze berekening wordt gemaakt met oog op veiligheid; de constructie van uw woning of bedrijfspand dient aangestelde bouweisen te voldoen om de veiligheid van u en anderen in de omgeving te waarborgen. Alles over de constructieberekening leest u hier.

Constructieberekening voor een omgevingsvergunning

Een omgevingsvergunning is verplicht bij vrijwel alle werkzaamheden aan een draagmuur. Omdat deze werkzaamheden effect kunnen hebben op de dragende constructie van het pand en dit wordt nauwlettend in de gaten gehouden door de overheid. Wanneer een draagmuur zonder vergunning wordt verwijderd, kan dit zeer ernstige gevolgen hebben. Het kan zelfs leiden tot instortgevaar.

Waarom de constructieberekening ten behoeve van de omgevingsvergunning? Dat ziet u hier:

 • Om grote fouten en daarmee onnodige bouwkosten te voorkomen;
 • Het verkleinen van de kans op verzakking en daarmee het ontstaan van scheuren;
 • Veiligheid zoveel als mogelijk waarborgen.

Stabiliteitsmuur of niet?

Het kan ook nog voorkomen dat de muur die u wenst te verwijderen geen draagmuur is, maar een stabiliteitsmuur. We spreken van een stabiliteitsmuur wanneer de draagmuur in de achtergevel functie heeft. In dit geval draagt de muur bij aan de stabiliteit van de achtergevel en deze stabiliteit dient te blijven bestaan. Door het plaatsen van een stabiliteitsportaal kunnen we de stabiliteit waarborgen en kan de desbetreffende stabiliteitsmuur toch verwijderd worden. Dit is een klus die nauwkeurig en vakkundig dient te worden uitgevoerd door ervaren professionals. Draagmuur Concurrent kan dit voor u verzorgen met naleving van alle gestelde bouweisen.

Hoe herken ik een draagmuur?

Wanneer u zelf niet veel kennis bezit over draagmuren, kan het lastig zijn om te beoordelen of de muur die u wenst te verwijderen daadwerkelijk een draagmuur is. Het beste is om de bouwkundige tekening van uw woning of bedrijfspand erop na te slaan en zo te controleren of het een draagmuur betreft. Natuurlijk kan deze controle ook door Draagmuur Concurrent worden uitgevoerd. We raden u te allen tijde een professional in te schakelen voor de officiële controle.

Om zelf al een indicatie te krijgen of het inderdaad een draagmuur betreft, kunt u op onderstaande punten letten op de bouwtekening:

 • De muur is minstens 20 centimeter dik;
 • De muur loopt door naar de bovenliggende verdieping;
 • De muur is een buitengevel;
 • De muur klinkt massief wanneer je er op klopt;
 • De balken van de vloer eindigen in de muur;
 • De muur is gemaakt van baksteen, beton of kalkzand.

Laat het controleren van een draagmuur altijd doen door een ervaren professional!

Constructieberekening draagmuur met stempelplan

Wat ook een onderdeel kan zijn van de constructieberekening, is het zogeheten stempelplan. Een stempeling is de tijdelijke opvang van een draagmuur gedurende de sloop van de bestaande muur en het aanbrengen van de vervangende draagconstructie. De juiste wijze van bestempeling voorkomt het risico op verzakking met scheuren als gevolg.

Draagmuur-verwijderen
Constructieberekening-draagmuur-verwijderen

Welke onderdelen bevat een constructieberekening?

Zoals u hebt kunnen lezen bestaat een constructieberekening dus niet uit één berekening, maar uit meerdere berekeningen die samen een totaalbeeld geven over de situatie. De complete constructieberekening voor een draagmuur bestaat doorgaans uit onderstaande onderdelen:

 • Voorschriften en geldende wet- en regelgeving;
 • Overige uitgangspunten;
 • Berekening van de constructie;
 • Gewichtsberekening;
 • Belastingen op de constructie;
 • Berekening oplegging en invloeden op de bestaande constructie.

Het kan zijn dat bovenstaande berekeningen worden aangevuld met verschillende (bouw)tekeningen om deze kracht bij te zetten.

De volledige constructieberekening kan worden verzorgd door de ervaren en vakkundige constructeur van Draagmuur Concurrent.

Constructieberekening laten maken door onze constructeur

Bent u voornemend om een draagmuur (gedeeltelijk) te laten verwijderen en wilt u dit goed voorbereiden? Begin dan met het laten maken van een constructieberekening door onze vakbekwame en ruim ervaren constructeur! Neem contact met ons op voor de mogelijkheden of vraag direct een constructieberekening aan. Dit kunt u doen via het contactformulier op deze website of per e-mail naar: info@draagmuur-concurrent.nl. Telefonisch zijn wij bereikbaar op telefoonnummer: 06-40125121.

Vrijblijvende offerte?

Wilt u een vrijblijvende offerte aanvragen? Binnen 24 uur ontvangt u een offerte op maat via de mail. Wilt u liever dat wij op locatie naar uw draagmuur komen kijken? Dan is dit natuurlijk absoluut geen probleem!