Draagmuur verwijderen kosten

Het laten verwijderen van een draagmuur is een zware klus die de nodige ervaring vereist. Het is daarom aan te raden dit door de professionals van Draagmuur Concurrent te laten uitvoeren. Maar welke kosten komen kijken bij deze intensieve klus? Alles daarover leest u op deze pagina.

Draagmuur verwijderen

Een goede voorbereiding is het halve werk!​

Eerst een constructieberekening, dan pas slopen

Het verwijderen van een draagmuur kan bij gebrek aan de juiste voorbereidingen gevaarlijke situaties veroorzaken. Om de veiligheid van uw woning of kantoorpand zoveel mogelijk te waarborgen is het daarom slim om deze klus over te laten aan vakbekwame professionals. 

Omdat het verwijderen van een draagmuur gevolgen kan hebben voor de overige constructie van uw woning of bedrijfspand, is het vrijwel altijd nodig hiervoor een vergunning aan te vragen bij uw gemeente. Een dergelijke aanvraag dient een constructieberekening te bevatten. In de constructieberekening wordt opgenomen of het verwijderen van de draagmuur als veilig wordt geacht en of de vervangende of nieuwe situatie voldoet aan de bouwnormen.

Kosten voor het verwijderen van een draagmuur.

Wat zijn de kosten en hoe zijn de kosten opgebouwd?

Geen draagmuur is hetzelfde, daarom is er voor ieder project een ander kostenplaatje. Maar welke factoren hebben de grootste invloed op de totale prijs voor het verwijderen van een draagmuur door Draagmuur Concurrent? Dat leest u hier.

Benodigd documentKostenindicatie
Constructieberekening€150 – €200
Bouwtekening€400 – €500
Legeskosten omgevingsvergunningAfhankelijk per gemeente, +/- €350
Soort draagbalkKostenindicatie
HEA 100 – 300 cm€110
HEA 160 – 300 cm€200
IPE 160 – 300 cm verzinkt€100
IPE 450 – 370 in menie€350
ArbeidsloonKostenindicatie
1 persoon, 2 dagen werkzaam€750
2 personen, 2 dagen werkzaam€1500

*Bovenstaande prijzen zijn een gemiddelde prijsindicatie, inclusief btw. Wanneer u een exacte prijsopgaaf wilt ontvangen raden wij u aan om een vrijblijvende offerte op te vragen.

Kosten draagmuur verwijderen: prijsbepalende factoren?

Welke factoren beïnvloeden de prijs bij het verwijderen van een draagmuur?

Geen draagmuur is hetzelfde, daarom is er voor ieder project een ander kostenplaatje. Maar welke factoren hebben de grootste invloed op de totale prijs voor het verwijderen van een draagmuur door Draagmuur Concurrent? Dat leest u hier.

Constructieberekening​

Een constructieberekening is een vereiste bij het verwijderen van een draagmuur. De constructieberekening is onderdeel van de vergunningaanvraag bij uw gemeente. Draagmuur Concurrent kan de constructieberekening volledig voor u verzorgen, als ook de vergunningsaanvraag.

De exacte prijs voor de constructieberekening is afhankelijk van:

 • Hoe complex is de constructie?
 • Hoeveel berekeningen zijn er nodig?

Hoe ingewikkelder de constructie, hoe meer tijd de berekeningen kosten. Het aantal berekeningen is afhankelijk van de eisen en wensen in het bouwbesluit, denk aan ventilatie van de ruimte, hoeveelheid invallend daglicht e.d.

Kosten draagbalk

In de constructieberekening wordt berekend hoeveel balken er nodig zijn, hoe groot deze dienen te zijn en welk soort balken het beste zijn voor het project. Met die informatie wordt een vervangende dragende constructie gemaakt, deze voorkomt instortgevaar als gevolg van het verwijderen van de draagmuur. Vaak zijn er ook één of meer staanders of kolommen nodig om de constructie compleet en veilig te maken. Hoe de vervangende constructie in uw project eruit komt te zien, is volledig afhankelijk van de te maken constructieberekening. In het algemeen geldt het volgende:

 • Lengte korter dan 2,5 meter: in 75% van de gevallen voldoet een stalen steunbalk
 • Lengte tussen 2,5 en 3,5 meter: in 75% van de gevallen zijn een stalen balk en steunbalken nodig.
 • Lengte groter dan 3,5 meter: in 50% van de gevallen zijn speciale voorzieningen nodig.

Draagbalk die wij plaatsen

Om een vervangende draagconstructie te maken zijn er vaak verschillende soorten draagbalken nodig. Uit de gemaakte constructieberekening moet blijken hoeveel draagbalken van welke soort er nodig zijn en welke lengtes hierbij van belang zijn. Omdat deze constructieberekening op voorhand gemaakt wordt door uw vakman, bent u vooraf op de hoogte van de te maken kosten.

De draagbalken zijn vrijwel altijd van staal en variëren in lengtes tussen de 1 en 4 meter. Deze draagbalken zijn meestal HEA-balken of IPE-balken. Omdat de draagbalken van staal zijn, zijn deze vatbaar voor roest. Daarom worden de balken van tevoren behandeld met een roestwerende verf of een laagje zink.

Arbeidsloon​

Draagmuur Concurrent is gemiddeld een dag of twee bezig met het verwijderen van een draagmuur. In deze twee dagen wordt de dragende constructie (als vervanging voor de te verwijderen draagmuur) gemaakt en zal de draagmuur verwijderd worden. Helpt u zelf mee bij het verwijderen van de draagmuur en het plaatsen van de dragende constructie? Dan zal het sloopbedrijf er mogelijk voor kiezen één vakman in te zetten. Wanneer u zelf niet mee helpt, zal er een extra medewerker worden ingezet. Het totaal aantal professionals werkzaam op de klus is van invloed op de totale prijs.

Het afvoeren van puin​

Het verwijderen van een draagmuur zorgt voor maximaal zo’n 10 kubieke meter aan puin. Dit puin zal worden verzameld in een daarvoor bestemde puincontainer. Wanneer de puincontainer op een parkeerplaats voor uw woning of bedrijfspand staat en vrij toegankelijk is, werkt dit sneller voor onze vakmannen. Woont u in een flatgebouw of is de afstand tussen het project en de puincontainer groter, dan duurt de afvoer van het puin langer en zullen de kosten hiervoor hoger uitvallen.

Sloopwerkzaamheden door Draagmuur Concurrent

Draagmuur herkennen​.

Hoe herkent u een draagmuur eigenlijk?

Het is natuurlijk van belang om te controleren of de te verwijderen muur daadwerkelijk een draagmuur is. Dit is het best te achterhalen aan de hand van de bouwkundige tekening. Deze controle kan Draagmuur Concurrent voor u verzorgen. Om zelf al een indicatie te krijgen of het inderdaad een draagmuur betreft, kunt u op onderstaande punten letten op de bouwtekening:

 • De muur is minstens 20 centimeter dik;
 • De muur loopt door naar de bovenliggende verdieping;
 • De muur is een buitengevel;
 • De muur klinkt massief wanneer je er op klopt;
 • De balken van de vloer eindigen in de muur;
 • De muur is gemaakt van baksteen, beton of kalkzand.

Laat het controleren van een draagmuur altijd doen door een ervaren professional!

Draagmuur verwijderen en de extra kosten.

Welke factoren zorgen voor een meerprijs?

Er zijn verschillende situaties mogelijk waarbij er meerwerk nodig is ten behoeve van het verwijderen van de draagmuur. Dit meerwerk zorgt voor extra kosten en maken de totale prijs hoger dan gemiddeld. Onderstaande zaken kunnen van toepassing zijn:

 • Leeftijd van de woning/bedrijfspand
  Hoe ouder het pand, hoe zwakker de constructie vaak is. Soms kan er extra werk nodig zijn voor de vervangende constructie of het verwijderen van de draagmuur niet mogelijk.
 • Aantal verdiepingen boven draagmuur
  Hoe meer gewicht de draagmuur draagt, hoe duurder de aanpassingen om deze te verwijderen.
 • Invloed op de fundering
  Werk aan de fundering kan soms nodig zijn om het verwijderen van de draagmuur veilig te laten verlopen. Werk aan de fundering is vaak een kostbaar proces.
 • Gewicht van de balken
  Zwaardere balken zijn moeilijker te plaatsen, dit maakt het project duurder.
 • Soort draagmuur
  Hoe stugger en harder het materiaal waarvan de muur gemaakt is, hoe lastige het is om de draagmuur te verwijderen.
 • Bestaande leidingen en/of elektriciteitsdraden
  Hoe meer leidingen of elektriciteitsdraden de draagmuur bevat, hoe meer tijd het kost deze veilig te verwijderen. Allereerst dienen de leidingen en bedrading te worden omgelegd, waardoor de totale kosten logischerwijs stijgen.

Over Draagmuur Concurrent

Draagmuur Concurrent, opgericht in 2004 en is sinds dan actief in het verwijderen van draagmuren. Met een toegewijd team van vier professionals zijn wij oorspronkelijk gestart in Haarlem, maar inmiddels zijn we uitgegroeid tot een bedrijf met een landelijke dekking.

Bij Draagmuur Concurrent hebben we meer dan 14 erkende slopers in dienst, die stuk voor stuk vakkundig en ervaren zijn. Bovendien beschikken we over meer dan 8 strategisch gelegen steunpunten verspreid over het hele land.

Offerte aanvragen

Bent u op zoek naar vrijblijvend advies? Wilt u wellicht een kosteloze offerte aanvragen? Wij staan voor u klaar om u verder te helpen! Aarzel dus niet om contact met ons op te nemen.

Prima bedrijf en denkt goed mee. Zeker een aanrader. Houdt zich netjes aan de afspraken en onderaan de streep het voordeligst! Wij zouden onze draagmuur weer laten verwijderen door Draagmuur Concurrent.
Pieter Jansma
Draagmuur laten verwijderen
Een ervaren en eerlijk bedrijf. Van A tot Z perfect geholpen met het verwijderen van onze draagmuur. Voor sloopwerken in de nabije toekomst, zullen wij zeker Draagmuur Concurrent aanraden en zelf ook zeker benaderen.
Alicia Johnson
Draagmuur laten verwijderen
Super bedrijf. Aardige mannen en geen amateuristische slopers maar specialisten die de muur vakkundig demonteren. Zo konden wij onze keuken makkelijk betrekken wij de woonkamer. Maximale score.
Edward B. Suarez
Draagmuur laten verwijderen

Draagmuur laten verwijderen door onze specialisten.

Wilt u een draagmuur in uw woning of bedrijfspand laten verwijderen? Kies voor kwaliteit, kies voor Draagmuur Concurrent. Wij voorzien u graag van gratis en vrijblijvend advies inclusief een gedetailleerde offerte en staan voor u klaar om met u mee te denken. Uw wensen gecombineerd met ons vakmanschap maakt het project tot een gegarandeerd succes!

Neem voor meer informatie of een gratis en vrijblijvende offerte contact met ons op. Ons contactformulier vindt u op deze website. Per e-mail zijn wij bereikbaar op: info@draagmuur-concurrent.nl en u kunt ons bellen op telefoonnummer: 06-40125121.